Gatim si chinezeste: pui cu sos dulce-acrisor

Hristos a inviat!

Postarea de mai jos are doua surse: obsesia lui Lady Io de a comanda de fiecare data de la restaurantele chinezesti acelasi fel de mancare, precum si o reteta care i-a adus acest fel de mancare la indemana, in propria bucatarie. Este vorba despre puiul cu sos dulce-acrisor.

Ingredientele folosite de Lady Io sunt urmatoarele (sunt ceva diferente fata de reteta originala)

– piept de pui

– 4-5 ardei capia

– 2 catei mari de usturoi

– pul-biber (ardei iute maruntit)

– condiment chinezesc – contine, conform etichetei, piper alb macinat, scortisoara macinata, fenicul, badian macinat (se pare ca este acelasi lucru cu anasonul stelat) si cuisoare macinate

– otet de orez (se gaseste in magazinele mari, la raionul de alimente exotice, tot acolo unde gasiti si orez de sushi),  poate fi inlocuit cu succes de otetul balsamic, asa cum recomanda Andrei Crivat in reteta originala

– ulei de masline extravirgin

– sare piper

Pieptul de pui a fost taiat in cubulete (nu va place la restaurantele chinezesti ca nu trebuie sa taiati carnea?) si pus la marinat cu otet de orez, ulei de masline si condimentul chinezesc mai sus amintit, plus sare si piper. Lady Io l-a lasat cam o ora, o ora si jumatate in frigider sa se marineze.

Ardeii kapia, impreuna cu usturoiul si cu pulbiber-ul au fost zdrobite cu mixerul.

A rezultat un sos rosu cu un gust deja fenomenal, pe care Lady Io l-a amestecat cu cateva linguri de otet de orez (numarul lingurilor depinde de gustul fiecaruia, cel mai bine e sa gustati) si cateva de zahar – la fel, numarul lor depinde de gustul fiecaruia, se pare ca reteta zice 8. Sosul astfel obtinut a fost fiert la foc mic pana cand s-a mai ingrosat.

Lady Io a scos apoi puiul din frigider si l-a trantit in tigaie cu tot cu marinata, apoi l-a perpelit bine pe toate partile.

Cand puiul a fost gata, Lady Io a pus in farfurie bucati de pui si a turnat deasupra sosul de ardei dulce-acrisor. De fapt, carnea folosita conteaza mai putin, sosul este minunat si poate fi folosit in multe combinatii.

Lady Io crede ca cea mai buna garnitura pentru aceasta mancare, in ton si cu originea ei, este orezul simplu fiert, sau cu legume.

Pofta buna!

Anunțuri

5 responses to “Gatim si chinezeste: pui cu sos dulce-acrisor

  1. ah, deci ne mutam la chinezi, va sa zica! bun asa! yummy!

  2. Mie imi place, la nebunie, „puiul îndrăgostit” din meniul chinezesc, pe care, evident, îl comand invariabil. Dar îl voi incerca şi pe acesta.
    Mai ştii reclama aia? „M-ai convins, dă-mi telefonul firmei!” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s