Salata de naut si tabuleh (de post)

In urma cu cateva zile, Adi Hadean ne incanta cu o minunata salata de naut. Asa ca Lady Io si-a propus sa-i urmeze exemplul si sa faca ceva similar, insa fara iaurt si branza. Este o reteta buna pentru cei care postesc zilele acestea.

Ingrediente:

– o cutie de naut fiert
– doi catei de usturoi
– iarbe aromatice (proaspete sau uscate): cimbru, rozmarin, oregano si busuioc. Sau numai cimbru, cum preferati
– lamaie
– patrunjel
– tahina (nu este obligatorie, insa da un gust foarte special)
– sare, piper, pulbiber (este ardei iute pisat)

Exact cum recomanda vestitul bucatar, Lady Io a turnat nautul din conserva, impreuna cu doi catei de usturoi si niste ierburi aromatce uscate intr-o oala pe care a pus-0 pe foc (recomandarea era sa se puna cimbru proaspat,  insa cum Lady Io nu mai are plante aromatice de cand are chitirel, a trebuit sa foloseasca un amestec destul de bun de plante aromatice uscate – cimbru, rozmarin, busuioc si oregano).

In timp ce amestecul mai sus amintit fierbea, Lady Io a taiat in cubulete un ardei capia.

Dupa ce nautul a fiert, l-a zdrobit cu lingura de lemn, insa nu complet. Apoi a turnat o lingura sanatoasa de tahina (pasta de susan, se gaseste la supermarket si in magazinutele arabesti) si a amestecat-o bine. Tahina da si un gust bun, dar si leaga mai bine compozitia, mai ales ca Lady nu scursese zeama de la naut.

In pasta astfel formata a pus apoi ardeiul capia taiat cubulete, sare, piper si pulbiber (nu e nici el obligatoriu).

Dupa care, Lady Io a stors un pic de lamaie si s-a gandit ca n-ar strica nici un pic de patrunjel tocat in salata. Iata ce a rezultat: ceva intre salata de naut a lui Adi Hadean si hummus-ul mancat cu o zi inainte la un restaurant libanez caruia spera sa-i faca intr-o zi o cronica. Se poate manca in diverse combinatii: cu lipie sau paine prajita, goala sau ca garnitura.

Tot o salata libaneza, despre care ati auzit probabil in multe randuri, este tabuleh. Lady Io nu a mai facut o postare speciala pentru el, pentru ca cele doua salate pot fi combinate cu succes.

Se face foarte simplu. Ingredientele sunt:

– patrunjel, mult patrunjel
– rosii decojite
– grau zdrobit (Lady io a folosit cuscus) – se prepara simplu: se toarna deasupra apa clocotita si este lasat vreo 5 minute in ea
– lamaie, sare, piper, ulei extravirgin de masline

Se amesteca bine, se toarna lamaie din belsug si iese o salata extrem de sanatoasa si de gustoasa.

Anunțuri

8 responses to “Salata de naut si tabuleh (de post)

  1. ps: si zici ca si chitirelului tau ii plac plantele proaspete?

  2. hi hi hi
    buna reteta
    multu
    🙂

  3. salata de naut se numeste hummus la orientali 🙂 tocmai am facut si eu miam miam

    • E ceva diferit de hummus. Hummus-ul se face prin formarea unei paste de naut, in care se adauga si pasta de susan. Salata din aceasta postare contine naut zdrobit doar partial, ardei si patrunjel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s