Mucenici moldovenesti (nu sunt de post)

Astazi facem mucenici moldovenesti. Cu toate ca in familia ei nu se fac astfel de mucenici, Lady Io le-a prins gustul de la o nasa priceputa in ale cozonacilor si mucenicilor.

Reteta de mai jos este primita de la Teo, anul trecut primii mucenici incercati de Lady Io dupa aceasta reteta au iesit foarte buni:

– 1 Kg de faina

– 250 g de zahar

– 200 g de unt

– 4-6 oua

– 1/2 l de lapte

– 30 g de drojdie proaspata

– vanilie, coaja de lamaie si de portocala rasa

Se bat ouale. Zaharul se topeste in 1/4 l de lapte, apoi se adauga peste ouale batute, impreuna cu untul.

Acest amestec se framanta cu faina, drojdia, restul de lapte si aromele. Se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul.

Modelam aluatul in forma de opturi si le punem la cuptor.

Incercam cu o scobitoare pentru a vedea daca sunt gata: daca de scobitoare inca se mai lipeste aluatul, inseamna ca mucenicii nu sunt copti inca. Atentie de asemenea sa nu se arda pe fund!

Cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa la racit, in timp ce se alcatuieste sosul dulce pentru unsul mucenicilor: miere lichida (se poate topi daca s-a zaharisit in baine-marie), amestecata cu nuca prajita si zdrobita.

Lady Io prefara sa faca si mai lichid acest sos, pentru a insiropa mucenicii. Asta inseamna ca mai adauga apa fierbinte si scortisoara. Astfel, mucenicii vor fi mai aproape de scopul lor: acela de a aminti de cei 40 de mucenici din Sevastia sarbatoriti astazi, care au fost lasati in mijlocul unei nopti de iarna intr-un lac inghetat, oprimati pentru credinta lor.

Astazi se termina si zilele Babelor. Ieri a fost baba lui Lady Io, care prefera sa creada ca ninsoarea inseamna ceva bun.

Spre seara, daca mucenicii ies bine, Lady Io revine cu poze.

Later edit: Mucenicii au fost foarte buni, iata si poza cu rezultatul:

Anunțuri

2 responses to “Mucenici moldovenesti (nu sunt de post)

  1. Cum au iesit mucenicii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s