Turta dulce (gingerbread) de Craciun

In Ajun de Craciun, Lady Io s-a gandit sa faca ceea ce visa de multa vreme: omuleti de turta dulce.

De gasit o reteta nu a fost greu, in GoodFood tocmai ce aparusera ceva omuleti haiosi, cu zambete din fructe confiate. Mai greu a fost de gasit ghimbirul macinat, acel ingredient care-i da acestei prajituri numele englezesc, un condiment care totusi nu este foarte popular in Romania. Se gaseste la Plafar ghimbir macinat, a aflat Lady Io int-un tarziu.

Lady Io a folosit un pic alte cantitati decat cele din revista, pentru ca a vrut sa foloseasca un pachet intreg de unt. Deci:

– 200 de grame de unt

– 140 de grame de zahar brun

– 1/2 kg de faina

– 4 linguri de miere

– 3 lingurite de ghimbir macinat

– 1 lingurita de scortisoara + un sfert de lingurita de cardamom

– 1 varf de cutit de boia iute

– o jumatate de plin de praf de copt

– un praf de sare

Mai intai si mai intai, Lady Io a aprins focul in cuptor, pentru a fi deja incalzit la terminarea omuletilor. Apoi, exact ca-n reteta, a pus untul, zaharul si mierea intr-o cratita pe foc si le-a topit. Intr-un vas separat, a amestecat faina, praful de copt, ghmbirul macinat, boiaua iute, scortisoara, cardamonul si praful de sare.  Apoi a amestecat cele doua compozitii, rezultand un fel de aluat dens si cremos, pe care l-a lasat pe balcon la racit.

Apoi a luat aluatul racit, a facut mici gogoloaie pe care le-a intins si a decupat cu cutitul si cu paharul tot felul de figurine (exista si forme de metal, insa Lady Io nu avea asa ceva, astfel incat aproape totul a fost handmade). Asta in ciuda faptului ca ultima tentativa de a face ceva de mana nu fusese chiar o reusita, cel putin din punctul de vedere al echilibrului.

In tavi acoperite cu hartie de copt, micutele figurine au fost puse la cuptor.

Dupa toate acestea, reteta zice ca un pic de zahar pudra amestecat cu cateva picaturi de apa ar fi numai bune de decorat figurinele. Lui Lady io nu i-a reusit aceasta incercare, insa figurinele erau suficient de expresive si fara a fi decorate.

Craciun fericit!

Anunțuri

21 responses to “Turta dulce (gingerbread) de Craciun

  1. oh, eu am forma de omulet si cel mai cel imi place sa-i mananc prima data capul! sadic!

  2. Bravo! Esti foarte curajoasa. Eu dupa ce am ratat de cateva ori cozonacul, adica a rezultat un produs copt, dulce, cu umplutura, dar care nu era cozonac…. m-am lasat de experimente

  3. pisica..
    desi…:( se mananca
    😦

    • Sakura, o mancam cu dragoste, la fel ca si pe omuleti, braduti si stelute 🙂 Chiti e in siguranta, pana la urma a primit si ea un varf de steluta si a decretat ca turta dulce intra in preferintele ei. Din pacate nu este si sanatoasa pentru fiare ca voi, asa ca nu mai primeste. Sper ca tu si mamica ta aveti un Craciun minunat, asa cum il meritati.

      ________________________________

  4. wow! de unde ai formele astea? aia cu pisica e geniala (in mod special ;)) )

    • Nu am forme, sunt taiate cu cutitul. Dar am avut o pisicuta desenata de Sir Io pe hartie, caci el are astfel de talente.

      ________________________________

  5. Ce dragute! Si cu siguranta sunt mai bune la gust decat pisica mea de turta dulce pe care am cumparat-o de la targ. 🙂

    • Da, sunt foarte gustoase. Mai ales datorita condimentelor usor picante, dar si untului, care face orice prajitura mai gustoasa.

      ________________________________

  6. cu cutitul?! si mai zici ca nu ai talent!!! WOW!

  7. bravo, bravo!! auzi, cica are doua maini stangi! sunt frumoase, ce mai vorba! o intrebare (scuze): cand amesteci cele doua compozitii, pui „prafurile” peste untul topit et comp. sau invers? adica faina peste lichide… e probabil o intrebare stupida, dar eu la bucatarie am…doua maini stangi…

  8. LA MULTI ANI PENTRU 2010!
    🙂

    • Belle de Jour, comentariul tau intrase in spam. Inca nu inteleg cum functioneaza wordpress in privinta asta. La multi ani si un an plin de lucruri savuroase!

      ________________________________

  9. Uau! Nu pot sa cred ca le-ai facut de mana… Cata rabdare, lady!

  10. Pingback: Leapşa « Jurnalul lui Sasha

  11. Pingback: Salata de cartofi si pregatiri de Craciun | Lady Io Is Cooking

  12. Pingback: Stelute de Craciun | Lady Io Is Cooking

  13. Pingback: Figurine din turta dulce | Lady Io Is Cooking

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s