Prima dulceata (de visine, bineinteles!)

De ce bineinteles de visine? Pentru ca Lady Io considera ca dulceata de visine este cea mai buna. Asa ca s-a hotarat sa faca si ea.

I-a cerut sfatul mamei sale.  Care i-a trimis reteta, precizand ca in caz de urgenta, trebuie sunata bunica lui Lady Io. Din fericire, nu a fost nevoie.
Pe cand Lady Io abia primise reteta si se uita cu groaza la visinele care trebuiau curatate, a aflat ca Iulia si Zana Maseluta ar fi si ele puse pe fapte mari. Aceleasi fapte mari.

Incurajata de asemenea vesti, Lady Io si-a petrecut toata dimineata de sambata curatand un munte de visine. Cand le-a cantarit dupa aceea a aflat ca nu era un munte, ci doar un delusor, cantareau in jur de 850 de grame fara samburi si cozi.

A pus peste visinele proaspat curatate 1 kg de zahar (reteta spune ca zaharul si visinele trebuie sa fie in proportie de 1/1, insa aceste visine erau extrem de acre), a amestecat un pic sa ajunga zaharul pe peste tot si le-a lasat vreo 2-3 ore sa lase zeama.

Trebuie precizat ca dulceata se face numai in cratite in care nu s-a gatit mancare, sau in cratite de inox (pentru a evita transferul unor arome nepotrivite in dulceata).

Lady Io a pus asadar cratita la foc foarte mic si a amestecat din cand in cand, sa nu se prinda. A mai adaugat si cateva picaturi de lamaie (asta nu stia de la mama ei, ci de pe net) si a lasat dulceata sa fiarba.

dulceata_1

Mama lui Lady Io ii spusese sa vada daca e gata luand putina zeama, racind-o pe o farfurie si incercand sa vada daca „face ata”. Pana la urma insa, Lady Io nu a mai avut rabadare, pentru ca-i era frica sa nu iasa dulceata prea fiarta. Asa ca a luat-o cam repede de pe foc, ceea ce s-a tradus intr-o dulceata cam lichida, dar foarte aromata si gustoasa.  Spuma adunata in urma fierberii a fost adunata cu grija de catre Lady Io, iar dulceata calda a fost turnata in borcane.

dulceata_2

Faptul ca era mai lichida nu a impiedicat anumite persoane pofticioase sa treaca direct la mancat. Asa ca Lady Io a prins curaj si se pregateste pentru o dulceata de caise.

Anunțuri

7 responses to “Prima dulceata (de visine, bineinteles!)

  1. iupiiiiiiiiii! felicitari!

  2. Bravo! Eu m-am lasat pagubasa pentru ca in weekend iar m-am trezit cu ochii umflati de la vechea blefarita si n-am mai iesit din casa sa cumpar visine. Dar cand o sa mi se faca pofta, o sa ma uit la pozele de pe blogul tau. 🙂 Keep up the good work cu caisele, too!

  3. e oficial: in vikend facem dulceata de caise :D! mi-ai facut pofta… o sa pun poze :))!

  4. La caise, mai bine ne orientam catre gem! Adica, raportul zahar/fructe este in favoarea fructelor. Clatitele cu gem de caise si o lingurita de smantana sunt dementiale!
    Si eu am luat caise, dar s-au cam mancat. Ma duc sa mai iau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s